Kina – Gui Minhai, bortförd och fängslad Skriv under

Svenske medborgaren Gui Minhai har i dagarna suttit fängslad i två år sedan han under en semester i Thailand fördes bort av okända personer och senare dök upp i kinesisk media där han “erkände” ett påstått brott som skulle ha begåtts 11 år tidigare.

Amnesty uppmanar de kinesiska myndigheterna att frige Gui Minhai om de inte kan lägga fram trovärdiga bevis för ett internationellt erkänt brott. Han bör få obegränsad tillgång till sin familj och till en advokat som han själv valt.

Uppdatering 24/10
Det har kommit obekräftade uppgifter om att Gui Minhai frigivits. Om så är fallet är det positivt men så länge det inte finns konkreta bevis kan vi inte ta det för givet. Hittills har Kina i detta ärende visat ett totalt förakt för en rättssäker process, från det att Gui Minhai greps till de så kallade tv-bekännelsen. Om Gui verkligen är fri måste han kunna få lämna Kina om han så önskar och kontakta sin familj utan att trakasseras av den kinesiska regeringen. Amnesty följer vad som händer i fallet.

Gui Minhai, förläggare och författare, försvann den 17 oktober 2015 från Thailand under en semesterresa. I Hongkong, där han var bosatt, drev han ett förlag, Mighty Current Media, och en bokhandel. Förlaget var känt för att publicera kritiska böcker om det kinesiska ledarskapet. Böckerna är förbjudna i Kina. Ungefär samtidigt försvann ytterligare fyra personer som var kolleger till Gui.  

Den 17 januari 2016 framträdde Gui Minhai på CCTV, den kinesiska statstelevisionen, med en ”bekännelse”, där han sa att han frivilligt hade överlämnat sig till myndigheterna på grund av en påstådd inblandningí en trafikolycka år 2003. Kinesiska myndigheter hävdar att Gui Minhai nu avtjänar de två år han dömdes till för det “brottet”. Så vitt känt har ingen rättegång hållits i fallet.

En av bokhandlarna, Lam Wing-kee, återvände till Hong Kong i juni 2016 efter att ha varit fängslad i nästan åtta månader och höll en presskonferens där han berättade att han fängslats godtyckligt, misshandlats i häktet och tvingats “bekänna” att han fört in förbjudna böcker i Kina. Lams vittnesmål tyder på att gripandet av Gui Minhai och de andra var en samordnad aktion från de kinesiska myndigheterna för att komma åt bokhandlarna. De övriga tre som greps har samtliga frigivits.

Gui Minhai har hållits fängslad på okänd plats i strid med internationell rätt och har inte fått tillgång till advokat.

Aktionsperiod 20/10 – 26/11

President Xi Jinping
Guojia Zhuxi
The State Council General Office
2 Fuyoujie
Xichengqu
Beijingshi 100017
People's Republic of China
gov@govonline.cn

Sweden October 2017

Dear President,

Allow me to express my deep concern about that fact that two years now have passed since Swedish citizen Gui Minhai was abducted in Thailand and involuntarily transferred to China.

I urge the authorities to immediately and unconditionally release Gui Minhai, and facilitate his return to the destination of his choice, unless he is formally charged with an internationally recognizable criminal offence and tried in full compliance with international legal standards of fair trial.

Pending his release I ask you to ensure that Gui Minhai, without delay, has regular and unrestricted access to his family and lawyers of his own choosing, and has an effective opportunity to challenge the legality of detention.

Regards,

Skriv under här

Kina - Gui Minhai, bortförd och fängslad

När du fyller i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig med information om hur du på olika sätt kan göra mer för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid, och håller dig uppdaterad om vårt arbete. Du kan närsomhelst avböja att bli kontaktad igen. Vi följer PUL. Läs mer om hur vi hanterar dina kontaktuppgifter.

När underskrifterna skickas till mottagaren syns bara ditt för- och efternamn.

* Obligatorisk uppgift.

Tack för att du agerar!

Din insats hjälper Amnestys arbete för att mänskliga rättigheter ska gälla alla - alltid.

20 oktober, 2017