Kina – Gui Minhai återigen bortförd och fängslad Skriv under

Svenske medborgaren Gui Minhai greps och fördes bort den 20 januari av civilklädd polis från ett tåg på väg mot Peking.

Amnesty uppmanar de kinesiska myndigheterna att omedelbart frige Gui Minhai.

Uppdatering 6/2
De kinesiska myndigheterna har nu bekräftat att Gui Minhai gripits och står inför åtal. Men de har inte givit någon förklaring till varför han greps och vad han anklagas för.

 

Gui Minhai var enligt uppgift på väg från Ningbo till Peking i sällskap med två svenska diplomater för att få hjälp med ett läkarbesök då han plötsligt fördes han bort av omkring tio civilklädda poliser.

Gui Minhai behöver hjälp med att få en diagnos på vad som tros vara ALS. Enligt dottern kan Gui Minhai inte längre kontrollera sina fingrar på vänster sida. Han har även problem med höger hand och svårigheter att gå.

Gui Minhai frigavs i oktober 2017 efter att ha avtjänat ett straff för påstådd inblandning í en trafikolycka år 2003. Men han blev inte helt fri utan tvingades att regelbundet rapportera till polisen och fick inte lämna landet.

Bakgrund
Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015 från Thailand under en semesterresa. I Hongkong, där han var bosatt, drev han ett förlag, Mighty Current Media, och en bokhandel. Förlaget var känt för att publicera kritiska böcker om det kinesiska ledarskapet. Böckerna är förbjudna i Kina. Ungefär samtidigt försvann ytterligare fyra personer som var kolleger till Gui.

Den 17 januari 2016 framträdde Gui Minhai på CCTV, den kinesiska statstelevisionen, med en ”bekännelse”, där han sa att han frivilligt hade överlämnat sig till myndigheterna på grund av en påstådd inblandning í en trafikolycka år 2003. Kinesiska myndigheter hävdar att Gui Minhai nu avtjänar de två år han dömdes till för det “brottet”. Så vitt känt har ingen rättegång hållits i fallet.

En av bokhandlarna, Lam Wing-kee, återvände till Hong Kong i juni 2016 efter att ha varit fängslad i nästan åtta månader och höll en presskonferens där han berättade att han fängslats godtyckligt, misshandlats i häktet och tvingats “bekänna” att han fört in förbjudna böcker i Kina. Lams vittnesmål tyder på att gripandet av Gui Minhai och de andra var en samordnad aktion från de kinesiska myndigheterna för att komma åt bokhandlarna. De övriga tre som greps har samtliga frigivits.

Aktionsperiod 1/2 – 2/3

För mer information se UA 21/18

President Xi Jinping
Guojia Zhuxi
The State Council General Office
2 Fuyoujie
Xichengqu
Beijingshi 100017
People's Republic of China
gov@govonline.cn

Sweden February 2018

Dear President,

Allow me to express my deep concern about that fact that Swedish citizen Gui Minhai was detained again Saturday 20 January, while he was travelling with two Swedish diplomats.

I urge the authorities to immediately and unconditionally release Gui Minhai, unless there is sufficient credible and admissible evidence that he has committed an internationally recognized offence, and is granted a fair trial in with international standards.

I also ask you to grant Gui Minhai prompt, regular and unrestricted access to medical care on request or as necessary.

And finally, pending his release I ask you to ensure that Gui Minhai, without delay, has regular and unrestricted access to his family and lawyers of his own choosing.

Regards,

Skriv under här

Kina - Gui Minhai återigen bortförd och fängslad

När du fyller i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig med information om hur du på olika sätt kan göra mer för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid, och håller dig uppdaterad om vårt arbete. Du kan närsomhelst avböja att bli kontaktad igen. Vi följer PUL. Läs mer om hur vi hanterar dina kontaktuppgifter.

När underskrifterna skickas till mottagaren syns bara ditt för- och efternamn.

* Obligatorisk uppgift.

Tack för att du agerar!

Din insats hjälper Amnestys arbete för att mänskliga rättigheter ska gälla alla - alltid.

1 februari, 2018