Domen mot Teodora slås fast – en sorgens dag för El Salvadors kvinnor

Teodora drabbades av en tragedi. Barnet hon väntade var dödfött. Men det slutar inte där. Hon dömdes till 30 års fängelse för mord. Det är nu 10 år sedan, år som Teodora har tillbringat i kvinnofängelset Ilopango, i utkanten av San Salvador. Den 8 december skulle hennes fall äntligen tas upp för ny prövning, men domarna sköt  fram rättegången till den 13 december.

Text av Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter Amnesty International

Och så igår var det dags

Strax efter 16 svensk tid kom Teodora till domstolen. Där möttes hon av applåder från demonstranterna som samlats utanför, för att visa sitt stöd. Teodoras familj var där, men endast hennes föräldrar fick gå med in i rättssalen. Mediauppbådet var stort.

Åtta timmar senare, vid midnatt, kom beskedet att den tidigare domen hade fastställts. Det betyder att Teodora nu ska avtjäna resterande del av straffet: 20 år till i fängelse.

Det går knappt att ta in.

Familjen som gråter i rättssalen och tas om hand av de lokala kvinnorättsgrupper som stöder de kvinnor som sitter fängslade för graviditetsrelaterade “brott”. Hur Teodora mår kan vi bara föreställa oss.


En makaber uppvisning

Översynen i Teodoras fall var en möjlighet för domstolen att rätta till den tidigare felaktiga domen. En möjlighet som nu gått förlorad. Istället för rättvisa förvandlades det hela till en ny, makaber uppvisning i motsatsen.

Den 13 december var en sorgens dag för Teodora och hennes familj, men även för landets alla flickor och kvinnor. För vem som helst kan få missfall eller andra komplikationer under en graviditet. Teodoras fall visar att om och när det händer så finns ingen hjälp att vänta –  men desto mer att frukta.

 

Totalförbudet mot abort måste skrotas

Och totalförbudet mot abort gäller fortfarande. Ett förbud som gör att alla kvinnor misstänkliggörs, även de som får missfall. Teodora är bara en av många som sitter dömda för mord efter sådana händelser. De riskerar att bli fler om inte El Salvador ändrar sin abortlag. Genast.

 

Detta har hänt:

Sommaren 2007 var Teodora del Carmen Vásquez höggravid i nionde månaden. Hon hade redan en 4-årig son och såg fram emot att få ett till barn. Men en dag attackerade Teodora av okända män på gatan, och en av dem slog henne hårt i magen. Några dagar senare, när hon var på jobbet,  fick hon svåra buksmärtor och ringde därför larmcentralen.  Hon kände ett behov av att gå på toaletten men på vägen dit svimmade hon.

En av Teodoras kollegor ringde polisen. Unga, fattiga kvinnor med graviditetskomplikationer misstänks ofta för att ha brutit mot landets hårda lagstiftning som totalförbjuder abort.

Teodora behövde vård, men sattes istället i handbojor. Hon anklagades för att ha gjort abort men dömdes senare till 30 års fängelse för “mord under försvårande omständigheter” efter en bristfällig rättegång. Teodora, som kommer från en fattig familj, hade inte råd att anlita en försvarsadvokat.

 

 

14 december, 2017